Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Ako efektívne využívať benefity: Praktické rady pre zamestnávateľov
Uverejnené  08.08.24  v 

Ako efektívne využívať benefity: Praktické rady pre zamestnávateľov

Poskytovanie benefitov zamestnancom je dnes štandardom každej fitmy, ktorá sa snaží o zvýšenie ich spokojnosti a optimalizáciu nákladov. Trinásty plat, prémie, poukážky na kultúrne podujatia alebo príspevok na jazykový kurz? To všetko sú spôsoby, akými dokáže motivovať zamestnancov a poďakovať sa im za skvelé pracovné výkony každý zamestnávateľ. Ktoré z týchto benefitov sú pre zamestnávateľa ekonomicky výhodnejšie?

Zamestnávateľ môže poskytovať benefity v rôznych formách. Najčastejšie ide o prémie, finančné odmeny za projekty, či poukážky na športové a kultúrne podujatia. Niektorí zamestnávatelia sa rozhodnú vyplatiť zamestnancom nižšie peňažné benefity, ako pôvodne plánovali, keďže si uvedomujú, že podliehajú odvodom a zdaneniu. Existujú však aj výnimky, vďaka ktorým zamestnanec dostane plnú sumu benefitu a zamestnávateľ ušetrí.

Peňažné benefity

Peňažné benefity ako prémie, odmeny alebo 13. plat podliehajú odvodom a daniam. Napríklad, ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi prémie v hodnote 712,77 €, celkové náklady zamestnávateľa sa zvýšia na 970,75 € v dôsledku odvodov. Zamestnanec dostane po zdanení čistý príjem vo výške 500 €. Aj keď sú tieto benefity daňovo uznateľné, náklad pre zamestnávateľa je stále vyšší v porovnaní s nepeňažnými benefitmi.

Nepeňažné benefity oslobodené od dane

Nepeňažné benefity ako poukážky na nákup alebo kultúrne podujatia môžu byť pre zamestnávateľa výhodnejšie. Ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi benefit v hodnote 500 €, ktorý je zo zákona oslobodený od dane, náklady zamestnávateľa sú rovnaké ako hodnota benefitu - teda 500 €. Znamená to, že zamestnanec dostane čistý príjem vo výške 500 €, a to bez ďalších nákladov pre zamestnávateľa.

Nepeňažné benefity sú výhodnejšie aj pre zamestnávateľov s vyšším počtom zamestnancov. Príkladom je podnikateľský subjekt, ktorý zamestnáva 100 zamestnancov a zvažuje medzi peňažnými a nepeňažnými benefitmi.

Prvá alternatíva: Peňažné benefity

Ak zamestnávateľ poskytne každému zamestnancovi prémie vo výške 712,77 €, celkové náklady zamestnávateľa dosiahnu 97 075 € (970,75 € na jedného zamestnanca). Po zohľadnení daňových úľav a odvodov dosiahne výsledok hospodárenia po zdanení 165 560,75 €.

Druhá alternatíva: Nepeňažné benefity

Poskytnutie nepeňažných benefitov vo výške 500 € pre každého zamestnanca znamená celkové náklady zamestnávateľa 50 000 € (500 € na jedného zamestnanca). Po zohľadnení oslobodenia od dane dosiahne výsledok hospodárenia po zdanení 192 250 €, čo predstavuje úsporu 26 689,25 € v porovnaní s peňažnými benefitmi.

Aké sú ďalšie výhody nepeňažných benefitov?

Nepeňažné benefity vo výške 500 € predstavujú pre zamestnávateľov nielen atraktívny spôsob odmeňovania zamestnancov, ale prinášajú aj výraznú administratívnu úľavu. Vďaka oslobodeniu od daní sa zjednodušuje účtovanie a znižuje administratívna záťaž. Taktiež môže zamestnávateľ odmeniť svojich zamestnancov v plnej výške vyhradeného rozpočtu bez ďalších poplatkov navyše.

Nepeňažné benefity sú tiež skvelým spôsobom, ako zvýšiť výsledok hospodárenia v účtovnej knihe, čím sa zmenšuje riziko, že sa spoločnosť dostane do krízy a zlepší finančné ukazovatele zamestnávateľa pri finančnej analýze (napr. pri žiadaní banky o poskytnutie úveru alebo pri hodnotení zamestnávateľa obchodnými partnermi).

Karta Edenred poskytne daňovú úľavu a väčšiu flexibilitu

Jedným zo spôsobov, ako poskytnúť zamestnancom väčšiu flexibilitu pri výbere benefitov, je zavedenie karty Edenred. Táto karta môže byť poskytnutá ako nepeňažný benefit, ktorý je oslobodený od dane a odvodov. Zamestnanci si tak môžu individuálne zvoliť tovar alebo služby, ktoré najlepšie vyhovujú ich potrebám a záujmom, ako napríklad stravovanie, kultúrne podujatia alebo voľnočasové aktivity.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram