Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » PRIESKUM: Slováci preferujú na letnej dovolenke domovinu, hotel a polpenziu
Uverejnené  17.06.24  v 

PRIESKUM: Slováci preferujú na letnej dovolenke domovinu, hotel a polpenziu

Väčšina Slovákov (52,2 percenta) Slovákov plánuje tráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Najpreferovanejším typom ubytovania je hotel (49 percent) a v stravovaní polpenzia (27 percent). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Edenred medzi 1 666 kmeňovými zamestnancami firiem a inštitúcií, ktorý sa uskutočnil od 3. do 14. júna 2024.

Kým viac ako polovica opýtaných ostane v lete na Slovensku, dovolenku pri mori si zvolilo 37 percent účastníkov prieskumu. Ďalších šesť percent ju strávi v zahraničí na poznávacom zájazde a len päť percent uviedlo, že letnú dovolenku tento rok mať nebude.

„Zamestnanci, ktorí si vyberajú dovolenku na Slovensku, ju môžu čiastočne financovať aj formou rekreačného poukazu, čo samozrejme prináša úľavu rodinnému rozpočtu. Aj to môže byť dôvod, prečo väčšina zamestnancov dá tento rok prednosť domácej dovolenke pred zahraničím,“ domnieva sa Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

Druhou najpreferovanejšou formou ubytovania po hoteli je apartmán (38 percent). Nasledujú kemp (7 percent) a zdieľané ubytovanie (6 percent). Z prieskumu tiež vyplynulo, že aj keď pre 30 percent respondentov bude tohtoročná dovolenka lacnejšia ako minuloročná, väčšina si za ňu priplatí. Najčastejšie o 10 percent (štvrtina opýtaných). Jedenásť percent oslovených hovorí o náraste rozpočtu o pätinu a ďalší o tretinu až polovicu. Napriek tomu najväčšia skupina respondentov (43 percent) sa zmestí s celkovým rozpočtom do 500 eur. Tretina (31 percent) účastníkov prieskumu minie na dovolenku do tisíc eur, ďalších 16 percent do 2000 eur a zvyšných deväť percent nad 2000 eur.

„Na zvýšených nákladoch na dovolenku sa opäť odrážajú zvýšené ceny stravovania aj ubytovania. Zamestnanci si uvedomujú, že oddych je pre nich dôležitý, ale zároveň si vyberajú také formy a taký štandard, aby naň stačili financie z ich príjmu a príliš nezaťažili rodinný rozpočet. Na rozdiel od vianočných darčekov si Slováci nezvyknú brať úvery na dovolenky,“ skonštatovala L. Bachratá.

Z hľadiska formy stravovania za spomínanou najpopulárnejšou polpenziou nasleduje all inclusive (23 percent). Ďalších 18 percent opýtaných si v mieste ubytovania zabezpečí len raňajky, pričom obedy a večere riešia v miestnych gastroprevádzkach. Podobne veľká skupina (17 percent) si stravu vopred nezabezpečí vôbec. Vlastné zásoby jedla z domu si zoberie osem percent opýtaných. Až pre 59 percent respondentov je strava na dovolenke dôležitá tak, že je jedným z hlavných kritérií pri výbere dovolenky, resp. ovplyvňuje ich celkový dojem. Najčastejšie na jedlo minú do 20 eur (41 percent), resp. do 30 eur (29 percent) na osobu denne. „Tak, ako minulý rok, aj tento rok náš prieskum potvrdil, že strava je pre Slovákov dôležitá. Plnohodnotné jedlo sa nám nespája len so zdravím, ale aj s oddychom, pohodou a relaxom,“ uzatvára výsledky prieskumu L. Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram