Od svojho vzniku v roku 1962 je poslaním spoločnosti Edenred urobiť zo sveta práce lepší svet pre všetkých. Tento záväzok umožnil skupine identifikovať hlavné prvky politiky spoločenskej zodpovednosti, ktorými sú:
Food waste = plytvanie potravinami
Plytvanie potravinami predstavuje všetok potravinový odpad, ktorý vzniká na základe rozhodnutí maloobchodov, v stravovacích zariadeniach alebo u konečných spotrebiteľov. Napríklad selekcia obchodníka “krajšie” vyzerajúcich potravín je food waste. Vyhodené jedlo v domácnosti alebo v reštauráciach je tiež food waste.
K potravinovým stratám a plytvaniu potravinami dochádza v celom potravinovom reťazci:
Vieme prečo sa plytvá potravinami? Dôvodov je hneď niekoľko:
Plytvanie potravinami má neprehliadnuteľný vplyv na hospodárstvo a životné prostredie. Je spojený s neprimeraným tlakom na prírodné zdroje, životné prostredie a zmenu klímy.
Nespotrebované a vyhodené potraviny zaťažujú životné prostredie tým, že pri výrobe a spracovaní potravín sa plytvá cennými zdrojmi akými je voda alebo poľnohospodárska pôda. Smutným faktom je, že v Európe sa odhaduje rozsah potravinového odpadu až na približne 20 % všetkých vyrobených potravín.
Plytvanie potravinami prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Pýtate sa ako? Väčšina potravinového odpadu, viac ako 50%, končí na skládkach, kde sa produkuje veľké množstvo metánu.
Existuje predpoklad, že ročne sa na výrobu potravinového odpadu minie podobné množstvo vody, ako je trojnásobok objemu Ženevského jazera, čo je najväčšie alpské jazero s objemom vody 89 km³.
Je niekoľko smerov a tipov, ako môžeme spoločne obmedziť alebo znížiť plýtvanie potravinami. Koľko z nich aplikujete, alebo by ste mohli aplikovať do vašich návykov?
Poďme sa spolu správať zodpovednejšie.