Odpoveď na túto otázku prináša náš najnovší Edenred TRC index, ktorý sleduje priemerné útraty za jedlo, občerstvenie a kávu na zamestnaneckých stravovacích kartách. Podľa našich zistení sa vlani najviac platilo za obedy v Košickom kraji, kde priemerná útrata dosiahla 9,16 eura. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnil Trenčiansky kraj s priemerom len 6,73 eura.
Zaujímavé je, že napriek svojmu postaveniu hlavnej ekonomickej oblasti Slovenska nepatrí Bratislavský kraj medzi najdrahšie. Tu sa za obedy platí v priemere 8,10 eura, čo je menej než v Košickom, Nitrianskom či Trnavskom kraji.
Podľa Lívie Bachratej, riaditeľky pre Public Affairs v Edenred, je tento fenomén spôsobený kombináciou faktorov. „Vyššia konkurencia medzi gastroprevádzkami, väčší počet zákazníkov, viac možností street foodu a efektívnejšia centralizácia nákupov sú niektorými z hlavných príčin, ktoré držia útraty za obed v Bratislavskom kraji na nižších úrovniach než napríklad v Košickom,“ povedala L. Bachratá.
Rast nákladov na stravovanie
Pri pohľade na medziročné zmeny cien je jasné, že sme boli svedkami rýchleho nárastu nákladov na stravovanie. V roku 2023 bol celoslovenský priemer platieb za obedy 8,17 eura, čo znamená nárast o 45 % oproti poslednému predpandemickému roku 2019, keď tento priemer predstavoval 5,73 eura. Najväčší nominálny nárast za obdobie rokov 2019 – 2024 zaznamenal Košický kraj, kde si ľudia priplatili až 3,49 eura.
Za zmienku stojí aj rozdielny vývoj medzi jednotlivými krajmi. Zatiaľ čo Nitriansky kraj zaznamenal v roku 2024 najvyšší medziročný nárast (o 71 centov), v Trenčianskom kraji priemerná útrata v porovnaní s rokom 2023 dokonca klesla o 85 centov. „Tento regionálny kontrast odzrkadľuje rozdiely v dostupnosti gastroprevádzok, ekonomickej rozvinutosti a kúpyschopnosti obyvateľov,“ vysvetlila L. Bachratá.
Zamestnávatelia by mali reagovať
Ako môže zamestnávateľ reagovať na tieto zmeny? Jednou z najefektívnejších ciest je poskytovanie benefitov pre zamestnancov, čo zahŕňa napríklad vyšší príspevok na stravovanie. „Podľa našich prieskumov sú zamestnanci, ktorí cítia, že sa o nich zamestnávateľ stará, lojálnejší a motivovanejší. Okrem toho menej pomýšľajú na zmenu práce, čo zároveň znižuje fluktuáciu a náklady na zaškolenie nových zamestnancov,“ je presvedčená riaditeľka pre Public Affairs v Edenred.
Starostlivosť o zamestnancov však nie je len o benefitoch, ale aj o budovaní prostredia, kde sa cítia hodnotní.
V čase rastúcich cien a ekonomickej neistoty môže zamestnávateľ správnymi krokmi podporiť nielen ich finančnú situáciu, ale aj celkovú spokojnosť. „Kto investuje do svojich ľudí, investuje do budúcnosti firmy. Preto je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým zamerať sa na benefity, ktoré majú reálny dopad na každodenný život zamestnancov,“ uzatvára L. Bachratá.
Priemerná útrata za obed v roku 2024 podľa Edenred TRC indexu
Košický kraj 9,16 €
Nitriansky kraj 8,89 €
Trnavský kraj 8,80 €
Žilinský kraj 8,62 €
Banskobystrický kraj 8,36 €
Prešovský kraj 8,33 €
Bratislavský kraj 8,10 €
Trenčiansky kraj 6,73 €
Slovensko priemer 8,30 €