Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Máme aktuálne dáta o najobľúbenejších pracovných benefitoch
Uverejnené  01.10.24  v 

Máme aktuálne dáta o najobľúbenejších pracovných benefitoch

Pracovný trh patrí medzi najrýchlejšie sa meniace oblasti. Odborníci z HR vedia, aké dôležité je držať sa na pulze doby, ovládať nálady a preferencie zamestnávateľov, ale aj zamestnancov, aby udržali rovnováhu a spokojnosť na oboch stranách. Radi prispejeme našimi dátami – vieme, aké pracovné benefity sú aktuálne in.

Špecializujeme sa na benefity, ktoré čo najviac vyhovujú potrebám zamestnávateľov aj zamestnancov. Našu prácu by nebolo možné robiť dobre bez dobrých dát. Preto pravidelne robíme prieskumy o náladách, preferenciách a potrebách zamestnávateľov aj zamestnancov.
Z nášho septembrového Food barometra, ktorého sa zúčastnilo 1 420 respondentov, vyplýva, že podpora stravovania hrá prím u väčšiny zamestnancov.

Stravovacie karty sú top

„Poznať, čo zamestnanci v rámci benefitov oceňujú, je mimoriadne cenné, pretože je to silný nástroj, ako upevňovať ich lojalitu a investovať firemné zdroje efektívne,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v Edenred.

Mimochodom, celosvetový program Edenred Food, ktorý je cenným zdrojom informácií nielen pre Edenred Slovakia, oslavuje v októbri 15. narodeniny. Pri tejto príležitosti sa uskutoční stretnutie, na ktorom vyhodnotíme aj celosvetové výsledky prieskumov. Určite sa o ne podelíme, lebo je isté, že budú zaujímavé.

Na základe výsledkov septembrového prieskumu odporúčame zamestnávateľom sústrediť sa v prvom rade na príspevok na stravu. „Aj keď sa nálady a potreby ľudí na pracovnom trhu menia relatívne často, v prípade stravného ostávajú konzervatívni. Za najobľúbenejší pracovný benefit ho považuje až 35,8 percenta respondentov prieskumu,“ povedala L. Bachratá.

Až 62 percentám opýtaných však stravné od zamestnávateľa nestačí a na konci mesiaca si už za obedy musia platiť v plnej miere sami.

Dôležitá je aj rovnováha

Z prieskumu ďalej vyplýva, že zamestnanci potrebujú viac času na oddych a regeneráciu, aby potom dokázali naplno zvládať svoje pracovné povinnosti a úlohy. Svedčí o tom aj druhá priečka v obľúbenosti benefitov v prieskume Edenred.

„Druhým najobľúbenejším benefitom je platená dovolenka nad rámec zákona. Tento benefit považuje za najobľúbenejší, a teda najdôležitejší 15,4 percenta opýtaných. Predbehol dokonca benefit v podobe flexibilnej pracovnej doby, ktorá je kľúčová pre 14,9 percenta respondentov,“ pokračuje riaditeľka pre Public Affairs v Edenred.

Štvrtým najobľúbenejším benefitom je podľa nášho prieskumu čiastočná práca z domu (14,6 percenta), nasledujú možnosť kariérneho rastu (6,6 percenta), benefity v oblasti starostlivosti o zdravie (6,3 percenta), možnosť ďalšieho vzdelávania (3,9 percenta) a finančná podpora na zariadenie home officu (2,3 percenta). „Hoci ide o presné dáta, ktoré sú pri rozhodovaní cenné, každý zamestnávateľ by ich mal, samozrejme, prispôsobiť povahe svojho podnikania a spôsobu práce jeho zamestnancov,“ dodala L. Bachratá.

Vzťahy sú viac ako peniaze

Za mimoriadne dôležité pre zamestnávateľov považujeme aj dáta o tom, čo prináša zamestnancom v práci spokojnosť. Zrejme prekvapí, že viac ako peniaze sú to medziľudské vzťahy na pracovisku. Samozrejme, výška mzdy ostáva stále dôležitá.

„Až 33,7 percenta opýtaných považuje za hlavný faktor spokojnosti v práci práve medziľudské vzťahy na pracovisku. Aj z iných prieskumov nám celé roky vychádza, že pokiaľ to medzi ľuďmi v práci škrípe, výška mzdy to nedokáže dlhodobo zmazať. V práci sa ľudia potrebujú cítiť dobre, potom aj dobre pracujú. Preto by sme radi podporili a inšpirovali zamestnávateľov vo vytváraní dobrých medziľudských vzťahov na pracovisku, existuje na to viacero nástrojov, ktoré je dobré kombinovať,“ povedala L. Bachratá.

Výška platu je hlavný faktor spokojnosti pre 32,2 percenta zamestnancov. S veľkým odstupom nasleduje príjemné pracovné prostredie, ktoré je dôležité pre 17,9 percenta opýtaných. „Ako dôležité vyšli aj prístup nadriadeného, spätná väzba a hodnotenie práce zamestnanca. Tieto veci vo finančnom vyjadrení nič nestoja, ale stoja za aplikáciu. Dobrý manažér a líder dokáže vychádzať so svojimi podriadenými, ovláda ich silné aj slabé stránky a podľa toho ich riadi, chváli a podporuje. Pre zamestnancov je to dôležitý faktor, ktorý ich motivuje pracovať čo najlepšie,“ uzatvára výsledky prieskumu Foodbarometer L. Bachratá z Edenred.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram