Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Prispejte zamestnancom na stravovanie zo sociálneho fondu a ušetrite
Uverejnené  16.10.24  v 

Prispejte zamestnancom na stravovanie zo sociálneho fondu a ušetrite

Jedným zo spôsobov, ako môže zamestnávateľ zlepšiť pracovné podmienky vo svojej firme, je efektívne čerpanie sociálneho fondu. Finančné prostriedky v ňom sa používajú na starostlivosť o zamestnancov. Zamestnávateľ im tak môže poskytnúť napríklad príspevok na dopravu do zamestnania, rekreáciu, a taktiež poskytnúť príspevok na stravovanie – a to v neobmedzenej výške s oslobodením od daní. 

Zamestnanecké benefity sú dôležitou súčasťou firiem. Motivujú zamestnancov, starajú sa o ich potreby a zlepšujú pracovné podmienky. Jedným zo zamestnaneckých benefitov je aj príspevok na stravu zo sociálneho fondu. Ako ho môžete využiť na maximum?

Čo je sociálny fond?

Sociálny fond predstavuje finančný nástroj, ktorý zamestnávateľ povinne vytvára pre podporu zamestnancov v rôznych oblastiach. Tento fond môže byť tvorený povinnými i dobrovoľnými príspevkami zo strany zamestnávateľa. Jeho účelom je zlepšovať sociálne a pracovné podmienky zamestnancov, podporovať ich fyzickú a duševnú pohodu, a tiež zabezpečovať rôzne benefity, medzi ktoré patrí aj stravovanie.

Tvorba sociálneho fondu podľa zákona

Podľa platnej legislatívy je zamestnávateľ povinný prispievať do sociálneho fondu minimálne 0,6 % z hrubých miezd zamestnancov. V prípade, že spoločnosť vykázala zisk a splnila všetky daňové povinnosti, môže pridať dobrovoľný príspevok až do výšky 0,4 %. Okrem toho môžu byť do fondu pridané ďalšie zdroje, ako sú dary alebo dotácie, ktoré boli zamestnávateľovi do fondu poskytnuté.

Príspevok na stravovanie v neobmedzenej výške a oslobodený od daní

Jednou z najčastejších foriem využitia sociálneho fondu je príspevok na stravovanie zamestnancov. Tento príspevok môže byť poskytovaný nad rámec zákonných povinností a predstavuje pre zamestnancov nezdaniteľný príjem. Ak zamestnávateľ dodrží všetky požiadavky vyplývajúce zo Zákonníka práce, môže zamestnancovi poskytnúť príspevok na stravovanie v neobmedzenej výške​. Príspevok na stravovanie umožňuje zamestnávateľovi efektívne čerpať zdroje fondu a minimalizovať svoje daňové zaťaženie.

Príklad: Ako implementovať príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu

Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovanie príspevkom vo výške 9 €. Ak mu zabezpečuje stravovanie formou poukážok, môže prispieť zamestnancovi plnou sumou, ktorá je oslobodená od dane a odvodov, nasledovne: zamestnávateľ prispieva zákonom stanovených 55 % (z hodnoty stravného 8,30 €), čo je 4,57 €. Zvyšných 4,43 € môže zamestnávateľ prispieť zo sociálneho fondu. Tento príspevok bude oslobodený od dane a odvodov.

Výhoda pre zamestnanca: Zamestnanec dostane príspevok v plnej hodnote 9 € na stravovanie, pričom tento príjem je oslobodený od dane aj odvodov.

Výhoda pre zamestnávateľa: Zamestnávateľ pokrýva príspevok 4,57 € z prevádzkových nákladov, ktoré sú daňovo uznateľné, a zvyšných 4,43 € zo sociálneho fondu. Príspevok zo sociálneho fondu je pre zamestnávateľa daňovo výhodný, keďže je sociálny fond vytvorený z hrubých miezd a dobrovoľných príspevkov, ktoré nemajú vplyv na zdanenie príjmu.

Príspevkom na stravovanie zo sociálneho fondu dokáže zamestnávateľ efektívne optimalizovať svoje náklady a legálne znížiť daňové a odvodové náklady.

Jednoduché čerpanie príspevkov zo sociálneho fondu vďaka Edenredu

Stravovacia karta Edenred umožňuje čerpať príspevky na stravu jednoducho. Zamestnávateľ pridáva všetky príspevky priamo na stravovacie karty zamestnancov, čím im poskytuje maximálnu flexibilitu. Transakcie sú spracované okamžite a zamestnanci si môžu v aplikácii MyEdenred kontrolovať zostatok či nájsť najbližšiu prevádzku, kde môžu kartu použiť. V ponuke majú viac ako 34 000 akceptačných miest po celom Slovensku (z čoho vyše 28 000 je pre stravovacie karty).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram