Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Stravné sa opäť zvyšuje, ale stačí to na obed?
Uverejnené  28.03.25  v 

Stravné sa opäť zvyšuje, ale stačí to na obed?

Od 1. apríla 2025 sa opäť zvyšuje stravné, tentoraz na 8,80 €. Jeho výška sa čiastočne približuje reálnym nákladom na obed. Otázkou je, koľko zamestnanci reálne dostanú od zamestnávateľa.

Úprava výšky stravného je reakciou na vyššie náklady na stravovanie, ale je diskutabilné, či toto opätovné zvýšenie naozaj pomôže zamestnancom pokryť ich každodenné náklady na obedy.

Dáta a čísla hovoria jasnou rečou: ceny obedov neustále rastú. V roku 2024 sme zažili výrazné zdražovanie v reštauráciách a jedálňach po celom Slovensku, pričom priemerná cena obedového menu sa vo viacerých krajoch dostala nad úroveň nového stravného 8,80 eura. To znamená, že aj po jeho zvýšení si zamestnanci budú musieť na obedy doplácať.

Ceny rastú v celej krajine

Dáta ukazujú, že zamestnancov stoja obedy čoraz viac a vo viacerých krajoch už priemerné platby za obed presiahli aj novú hodnotu optimálneho stravného 8,80 €. Takže aj napriek legislatívnej zmene si budú zamestnanci musieť na obedy doplácať zo svojho. „Zamestnanci potrebujú adekvátne stravné, ktoré im umožní plnohodnotne sa najesť bez toho, aby to výrazne zaťažilo ich rozpočet,“ upozornila Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v Edenred.

Hoci sa priemerné náklady na obed v jednotlivých krajoch líšia, vo všetkých regiónoch je evidentný rovnaký scenár – jedlo je drahšie a ľudia zaň míňajú viac. To núti zamestnancov vyberať si lacnejšie, no zároveň menej výživovo hodnotné varianty obeda, alebo doplácať zo svojho v snahe udržať si zdravý, vyvážený a plnohodnotný jedálniček.

Šetrenie na stravnom znižuje produktivitu

Mnoho zamestnávateľov platí svojím zamestnancom iba minimálnu, zákonom stanovenú výšku výživného. Od 1. apríla to bude 6,60 eura. Uvedomujeme si, že zamestnávatelia to majú v súčasnej dobe ešte ťažšie ako v minulosti, ale dôsledky konsolidácie a zdražovania rovnako zasiahli aj zamestnancov.

Platí, že ak zamestnanci nemajú dostatočné prostriedky na kvalitné obedy,  môže to mať negatívny vplyv nielen na ich zdravotný stav, ale aj na pracovný výkon. „Zamestnávatelia, ktorí poskytujú vyššie stravné, dávajú svojim zamestnancom nielen možnosť kvalitného stravovania, ale aj signál, že im na ich pohode a zdraví záleží,“ je presvedčená L. Bachratá.

Aj podľa ďalších odborníkov je dôležité venovať pozornosť tomu, ako stravovanie ovplyvňuje pracovný výkon zamestnancov. „Správna výživa má priamy dosah na koncentráciu, energiu a celkový zdravotný stav zamestnanca. Ak si človek nemôže dovoliť kvalitné jedlo, môže to viesť k únave, nedostatku energie a k zníženej efektivite práce,“ pokračuje riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred. Otázkou ostáva, či by sa mala zmeniť legislatíva tak, aby sa minimálna výška príspevku na stravu viac priblížila skutočným nákladom na jedlo, alebo bude rozhodnutie o výške stravného výhradne na zamestnávateľoch. Tí majú aj dnes možnosť poskytnúť svojim zamestnancom adekvátne finančné prostriedky, ak chcú, aby boli zamestnanci zdraví, spokojní a produktívni.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram