Slovensko
Menu
Index » Blog » Aktuality » Blog » Vieme, ako chcú dovolenkovať Slováci. Výsledky prieskumu spoločnosti Edenred
Uverejnené  20.06.24  v 

Vieme, ako chcú dovolenkovať Slováci. Výsledky prieskumu spoločnosti Edenred

Napriek zdražovaniu sa na tohtoročnú letnú dovolenku vyberie väčšina zamestnancov. Ktoré miesta, aký typ stravovania a výška rozpočtu sú najobľúbenejšie, zisťoval prieskum spoločnosti Edendred.

More či hory? Variť si, či chodiť do reštaurácií? A koľko si môžeme dovoliť minúť? Dilema, ako stráviť dovolenku, sa najneskôr koncom jari rieši snáď v každej slovenskej domácnosti. Odpoveď na to, ktorá z množstva možností nakoniec vyhrá, sme zisťovali v prieskume. V období od 3. do 14. júna 2024 sme sa na aktuálne dovolenkové preferencie pýtali 1 667 kmeňových zamestnancov firiem a inštitúcií - držiteľov stravovacích kariet Edenred.

Dovolenka radšej na Slovensku

Z prieskumu vyplynulo, že väčšia časť respondentov (52,2 percenta) plánuje toto leto tráviť na Slovensku. Niet sa čo čudovať, dovolenkári verní domovine majú jednu výhodu. „Zamestnanci, ktorí si vyberajú dovolenku na Slovensku, ju môžu čiastočne financovať aj formou rekreačného poukazu. To samozrejme prináša úľavu rodinnému rozpočtu. Aj to môže byť dôvod, prečo väčšina zamestnancov dá tento rok prednosť domácej dovolenke pred zahraničím,“ hovorí Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.

K moru sa vyberie 37 percent účastníkov prieskumu, ďalších šesť percent sa rozhodlo pre poznávací zájazd v zahraničí. A päť percent oslovených letnú dovolenku tento rok preskočí.

Najlepšie je v hoteli

Najobľúbenejším typom ubytovania účastníkov prieskumu spoločnosti Edenred je hotel (49 percent). Ako druhý v poradí si zamestnanci volia apartmán (38 percent), 7 percent sa uspokojí s kempom a 6 percent so zdieľaným ubytovaním. Dáta z prieskumu teda naznačujú, že väčšina ľudí na dovolenke uprednostní pohodlie, no nie každý si ho môže dovoliť, či je ochotný zaň zaplatiť.

Strava ako hlavné kritérium

Týkalo sa to aj stravovania. „Tak ako minulý, aj tento rok náš prieskum potvrdil, že strava je pre Slovákov dôležitá. Plnohodnotné jedlo sa nám nespája len so zdravím, ale aj s oddychom, pohodou a relaxom,“ komentuje  výsledky prieskumu L. Bachratá.Pritom až pre 59 percent respondentov je strava na dovolenke dôležitá tak, že je jedným z hlavných kritérií pri jej výbere a ovplyvňuje aj ich celkový dojem.

Pre aké stravovanie sa teda rozhodujú? Najviac ľudí kombinuje polpenziu v ubytovacom zariadení (27 percent) s jedlom „vonku“, 23 percent si dopraje all inclusive. Ďalších 18 percent opýtaných si v mieste ubytovania vystačí s raňajkami a obedy a večery si zabezpečia v miestnych gastroprevádzkach. Pomerne prekvapivých 17 percent stravu v hoteli či apartmáne vopred nerieši a rozhoduje sa až na mieste a osem percent si zoberie zásoby z domu. Celkové denné náklady na výživu jednej osoby držitelia kariet Edenred odhadovali do výšky 20 Eur (41 percent) či do 30 eur (29 percent).

Dovolenka do 500 eur

Dovolenka nie je lacný špás a vzhľadom na infláciu stále drahší. Mnohých Slovákov to neodradí, jej výber radšej prispôsobia svojim finančným možnostiam. Aj to sme sa dozvedeli z nášho dovolenkového prieskumu. Podľa čísel si väčšia časť opýtaných v porovnaní v vlaňajškom priplatí, o 10 percent štvrtina z nich. Jedenásť percent účastníkov ráta s navýšením dovolenkového rozpočtu o pätinu a ďalšia skupina o tretinu až polovicu. Prieskum však ukázal, že pre 30 percent respondentov bude tohtoročná dovolenka dokonca lacnejšia ako vlani. Koľko peňazí sú respondenti ochotní minúť na dovolenku celkovo? Až 43 percent sa zmestí v nákladoch do 500 eur. Tretine (31 percent) sa to podarí do sumy 1000 eur. Šestnásť percent ľudí plánuje výdavky do 2000 eur a zvyšných 9 percent si môže dovoliť zaplatiť viac ako 2000 eur. „Na zvýšených nákladoch na dovolenku sa opäť odrážajú zvýšené ceny stravovania aj ubytovania. Zamestnanci si uvedomujú, že oddych je pre nich dôležitý, ale zároveň si vyberajú také formy a taký štandard, aby naň stačili financie z ich príjmu a príliš nezaťažili rodinný rozpočet. Na rozdiel od vianočných darčekov si Slováci na dovolenky nezvyknú brať úvery,“ uzatvára Lívia Bachratá.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram